موضوع کتاب:
تاب آوری روزانه راهنمای عملی برای ایجاد قدرت درونی و مقابله با چالشهای زندگی
تحقیقات در مورد تاب آوری
محققان فهرستی از عوامل خطر و آسیبزا، از جمله سوءاستفادۀ جسمی و جنسی، طلاق، فقدان، انزوا و … را که پیامدهای مثبت رشدی را کاهش میدهد، تهیه و تعیین کردند که هر یک از این عوامل و یا ترکیبی از آنها میتواند احتمال دستیابی به پیامدهای منفی رشدی را افزایش دهد.
اما این تحقیقات مشخص نکرده اند که چرا برخی از افراد که تحت فشار این عوامل بودند، باز هم شکوفا شدند و در زندگیشان به موفقیت رسیدند.
در واقع، مشخص نشده است که چرا برخی از افراد، در میان سختیهای زیاد استقامت میکنند، درحالیکه برخی دیگر با کوچکترین مشکل در زندگیشان از هم پاشیده میشوند؟
چه عواملی چنین مقاومت و ایستادگی را حمایت میکند و چه عواملی رشد و زندگی سالم را تضعیف میکند؟
با ادامۀ اینگونه مطالعات مفهوم تابآوری پدید آمد. محققان تابآوری را پیامدی در نظر گرفتهاند که میتواند در نتیجه رویدادهای استرس زای زندگی باشد.
تعریف تاب آوری
تاب آوری به فرایند پویای سازگاری مثبت دربافتی که سختی قابل توجهی در آن هست، اشاره دارد. این مفهوم بر دو شرط مهم دلالت دارد:
۱) قرار گرفتن در معرض تهدید قابل توجه یا سختی شدید
۲) دستیابی به سازگاری مثبت با وجود تجربۀ رویدادی سخت. بنابراین، تابآوری زمانی رخ میدهد که استرس هست.
رویداد ناگوار میتواند فرد را محکمتر کند
برعکس، اگر هیچ استرسی در محیط فرد نباشد تاب آوری نمیتواند رخ دهد. رویداد ناگوار میتواند فرد را محکمتر کند، همانگونه که، فولاد بر اثر حرارت محکم میشود.
این امر تغییر چشمگیری در مفهومسازی رشد انسان در برداشت. رشد و زندگی سالم به معنای چگونگی اجتناب از خطراتی که پیامدهای آسیب زا را افزایش میدهد نیست بلکه، کشف عوامل مثبت و مؤثری است که رشد و زندگی سالم را حمایت میکند.
به این ترتیب، برای افرادی که رویدادهای منفی را در زندگی تجربه کردند، پیشآگهی امیدوارانهتری ارائه شد. این افراد بر خلاف تصورات، «محکوم به فنا» و یا «قربانی» حوادث تلخ گذشته نیستند.