اموزش والدین دارای کودکان مبتلا به اوتیسم

فهرست مطالب

اختلال اوتیسم یک معلولیت رشدی فراگیر است که از بدو تولد همراه کودک است اما ممکن تا قبل از ۳ سالگی پنهان باشد و بعد از ان کم کم نشانه های خود را بروز دهد. اوتیسم جزو اختلال های نافذ رشد است بدین معنا که با اختلال شدید در زمینه های رشدی کودک مانند مهارت های تعامل با دیگران و همینطور رفتار های عجیب و غریب همراه است. این اختلال پیش از ۳ سالگی اغاز میشود و شیوع ان ۴ تا ۵ برابر در پسران بیشتر است.

ویژگی های تشخیصی اختلال اوتیسم چیست؟

اختلال در ارتباطات کلامی و غیر کلامی

ناهنجاری هایی در تولید سخن مثل استفاده از ضمیر او به جای من؛ استفاده زیاد از کلمات تکراری؛  تکرار یک سری واژه های نامفهوم و مشابه اینها

تمایل به یکسری فعالیت های تکراری و کلیشه ای  مثل ردیف کردن یا قطار کردن اشیا

خانواده های دارای فرزندان اوتیسم چه احساساتی را تجربه میکنند؟

اختلال اوتیسم در خانواده فراتر از یک رابطه است که نیاز به تصحیح داشته باشد. اختلال اوتیسم مانند سایر ناتوانی های رشدی در کودکان؛ والدین را با مشکلات متعددی روبه رو میسازد.مشکلاتی که سایر افراد جامعه هرگز با اشنا نیستند. والدین مجبورند که به تنهایی مشکلات را حل کنند.برای مثال هدف از زندگیشان ان چیزی نیست که انها میخواهند.

والدین احساسا متفاوت و عجیب غریب بودن و درد میکنند.انها تصور میکنند که داشتن یک کودک عادی نمادی از عضویت در جامعه است.به همین دلیل  اغلب خودشان را متفاوت از جامعه میدانند.

این احساسا از طرق فرار پی در پی از سایر افراد جامعه خود را نمایان میسازد. بعضی دیگر از والدین به دلیل اینکه بیشتر وقتشان را در تلاش برای کنترل رفتار های کودکشان صرف میکنند احساسا جدایی کرده و از خویشاوندان دوری میکنند. اینگونه مشکلات و بسیاری از مشکلات دیگر ممکن است همسران را به طلاق؛افسردگی؛ اضطراب و حتی توانایی کم برای ارضای نیاز های کودکانشان سوق دهد. صحبت با متخصصان و همچنین خانواده هایی که تجربه های یکسانی داشته اند به انها در حل مشکلاتشان بسیار کمک میکند.

چرا ما خانواده های دارای فرزند اوتیسمی نیاز به اموزش داریم؟

 باید گفت که پذیرش اختلال اوتیسم برای والدین بسیار دشوار است. انها نمیدانند واقعا چه  اتفاقی افتاده است یا دقیقا چه کارهایی باید انجام دهند. اما در واقع خانواده مهم ترین نهادی است که کودک اوتیسمی بااتکا به ان میتواند خدمات ارزشمندی را دریافت کند. خانواده های کودکان اوتیسمی به کمک اموزش های مخصوص کمک های بسیاری میتوانند به فرزندانشان بکنند. مهم تر از همه اگاهی والدین از اهداف اموزشی کودکشان؛ امید های نوینی را در ذهن انها ایجاد میکند و عزم انها را در دستیابی فرزندشان به اهداف اجتماعی و تحصیلی استوار تر میکند.

انواع برنامه های اموزشی والدین چیست؟

برنامه های اموزشی والدین اوتیسمی ۴ نوع میباشد که هر کدام مزایا و معیبی دارند ولی برنامه چهارم که در ذیل خواهد امد یک برنامه جامع با بیشترین مزایا است.

۱. برنامه فردی: این برنامه معمولا بر اساس رابطه ی درمانی با یک مشاور است.

۲. برنامه فردی مرتبط با مدرسه: این برنامه امکان اجرای برنامه های خانگی را در زاستای برنامه های مدرسه فراهم میکند

۳برنامه گروهی نامرتبط با برنامه درسی: گروه های والدین دارای شرایط یکسان جدای از مدرسه با یکدیگر برنامه های مشترکی را برگزار میکنند

۴. برنامه گروهی مرتبط با برنامه مدرسه کودک:  این برنامه موثر ترین و کارامد ترین شیوه ی کار با کودک و خانواده است.در این جور برنامه ها خانواده ها اطلاعات مورد نیاز را یکجا با هم دریافت میکنند و ارتباط گروهی خانواده ها با یکدیگر امکان حمایت های عاطفی را برایشان فراهم میکند. به عنوان مثال مهارت های بازی ای که به کودک در مدرسه اموزش داده میشود به خانه انتقال می یابد.

اگر شما دارای فرزند اوتیم هستید میتوانید از متخصصی و مشاورین مرکز مشاوره خانواده امن در تسهیل درمان کمک بگیرید. جهت دریافت نوبت مشاوره کلیک کنید

نویسنده: زهرا سادات میرشجاعی‪

           مشاور خانواده

دیدگاهتان را بنویسید

خدمات خانواده امن
فرم ثبت درخواست مشاوره